Hvad er Wifi?

Hvad er wifi router og hvordanEn router er en boks der deler ens internetforbindelse, så flere personer kan være på det samme netværk. De mest almindelige routere er IP-routere, der tilslutter hjemmenetværket LAN (local area network) til internettet WAN (wide area network).

En Wifi router omdanner internetforbindelsen fra internetstikket til et radio signal, så alle indenfor signalets rækkevidde kan bruge netværket, uden at skulle tilslutte sig Wifi routeren med kabler. Når man bruger internettet sendes informationen trådløst ned til Wifi routeren, der herefter har et vidst antal kanaler til rådighed, alt afhængigt af hvilken Wifi router man har, til at sende informationen, modtaget fra computeren/andet, videre.

Med en Wifi router installeret kan du gå online og forbinde:

– TV, så du kan streame film direkte fra internettet
– Mobiltelefon, så du kan surfe hurtigere og gratis
– Din bærbare PC, så du slipper for kabler
– Din printer, så den kommunikerer trådløst med din PC
– En ekstra stor harddisk alle i huset kan gemme og hente fra

Nogle Wifi routere er indstillet til én specifik kanal, andre kan automatisk vælge kanalerne med den mindste trafik. Wifi routeren identificeres over for teleselskabet, ved hjælp af en unik kode der er tilknyttet hver enkelt Wifi router. Ud fra denne unikke kode tildeles man af teleselskabet en IP adresse. Denne IP adresse kan bruges af andre til at lokalisere dig, eller du kan bruge en andens IP adresse til at finde deres placering i verdenen. Samtidig bruges IP adressen også til at skabe en koblingen til internettet, da alle hjemmesider har en IP adresse, fungerer routeren som en kobling mellem de to IP adresser. Hvis man forestiller sig internettet som én togstation og ens hjemmenetværk som en anden, er Wifi routeren toget der føret trafikken frem og tilbage mellem disse stationer.

TIP:
Har du problemer med dækningen af WiFi signalet i hjemmet? Så anbefaler vvi Google Mesh WiFi extender, der er det ultimativt bedste produkt på markedet inden for forstærkning af WiFi signalet.
Læs mere på F.eks. Wupti.com her

En Wifi router kan også bruges til at skabe en intern forbindelse mellem apparaterne man har i hjemmet. Princippet er det samme, fx; computeren sender et dokument til udskrivning via radiosignaler til Wifi routeren, og Wifi routeren sender dokumentet videre, via radiosignal, til netværksprinteren. Denne form for kobling kan ske mellem alle Wifi kompatible apparater indenfor signalets rækkevidde. Dette betyder at man kan bruge Wifi routeren udelukkende til at sende data imellem enheder på sit hjemmeværk, uafhængigt af om man har internetnet forbindelse eller ej.

En router kan også langt mere end blot at fungere som hjemmets adgang til internettet, den har også indbygget sikkerhedsmekanismer der kan forhindre uvedkommende fra at trænge ind på ens hjemmenetværk. Blandt disse sikkerhedsmekanismer kan nævnes Firewall, DMZ, og MAC adresse blokering.

Fordele ved de nyeste wifi routers

De forskellige generationer af routere understøtter forskellige datahastigheder. Alle generationer af routere overholder nogle krav angivet som IEEE 802.11 standarden, der bruges af alle fremstillere.
Hver version af standarden er angivet med et bogstav bagefter. De nyeste Wifi router generationer hedder henholdsvis 802.11n og 802.11ac drafts.

Den tidligere udgave 802.11b og 802.11g bruger 2,4GHz frekvensbånd, og havde en lavere båndbredde, på 20 MHz, i forhold til den nyere 802.11n der kan bruge både 2,4 GHz frekvensbånd og 5 GHz frekvensbånd, og har en båndbredde på 40 MHz.

Hvilket frekvensbånd Wifi routeren bruger, afgør hvor hurtig den er, og der er på nuværende tidspunkt to valgmuligheder; 2,4 GHz eller dual-band. 2,4 GHz har en god rækkevidde, men er meget trafikeret, og derfor kan det tage længere tid at up- eller downloade til/fra internettet.
5 GHz har mindre trafik, men samtidig også en mindre rækkevidde. En dual-band router (som 802.11n) udnytter 2,4 GHz’s rækkevidde, så man stadig kan komme på internettet når man er et stykke væk fra routeren, samtidig med 5 GHz’s ”frie veje”, der er nyttigt til når store mængder data skal flyttes fra LAN til WAN (og omvendt).

At Wifi routerens frekvensbånd er hurtigt gør dog ikke din internetforbindelse hurtigere, så hvis man har langsomt internet fra ens udbyder, får man ikke hurtigere internet af at vælge en bedre Wifi router.

Udover dette så er de nyere Wifi routere hurtigere.
For et par år siden var standarden for en router 300 Mbps (Mega bit per sekund), men i dag har nogle 802.11n helt op til 900 Mbps.
De helt nye 802.11ac drafts kan uploade 1 Gbps, samt en bedre 5 GHz rækkevidde, men da disse drafts ikke er gennemtestet, anbefales det at de nyeste routere man køber er fra 802.11N generationen, for at undgå overraskelser. 802.11ac drafts er en beta-version af Wifi routere der kører med 802.11ac standarden.

Wifi routere med beta-versioner vil altid være langsommere end Wifi routere med den færdigudviklede standard version. Anno sommeren 2013 er 802.11ac standarden blevet godkendt, og det anbefales at man køber den færdigudviklede standard frem for beta-versionen.

Kryptering/sikkerhed og wifi routeren

For at undgå at alle der er tilsluttet ens hjemmenetværk kan læse ens data, bliver dataen krypteret før den sendes via radiosignalet til Wifi routeren. Indenfor kryptering findes der en række forskellige avancerede algoritmer.

Men genereelt understøtter de fleste routere 3 algoritmer: WEP, WPA og WPA2. WPA er en af de nyere sikkerhedsteknologier, der er udviklet da den første sikkerhedsteknologi WEP var for nem at bryde. WPA har to fordele; en længere krypterings nøgle og samtidig udnytter den certifikat autentificering.

Dette betyder at mængden af data én person skal opsnappe er meget stor (på grund af den lange krypteringsnøgle), og samtidig skal de to apparater der taler sammen være autenticireret ved hjælp af en PIN kode, som kun de to apparater der taler sammen kender.

WPA2 er den nyeste sikkerhedsteknologi og er sikrere end WPA, da WPA2’s krypteringsnøgle er endnu længere end WPA’s.
Nogle mener dog at ens hastighed sænkes med WPA2, og indtil videre er WPA ikke blevet brudt, så Wifi routere med WPA burde være sikre nok.

Størstedelen af routere produceret efter 2006 tilbyder enten WPA2, eller både WPA og WPA2 så forbrugeren selv kan vælge. Som tidligere nævnt bindes ens apparat sammen med routeren ved hjælp af en PIN kode, der er bestemt af brugeren.

Denne PIN kode er oftest ikke lang og kompliceret nok, til at yde tilpas sikkerhed. PIN koden vælges oftest af brugeren ud fra et kriterium om at den skal være nem at huske, men betyder at en uvedkommende forholdsvis let kan gætte sig til PIN koden. Letheden skal ses i lyset af de trilliarder af kombinationer nøglen der krypterer dataen har.

Som i alle sikkerhedes henseender er alting muligt at bryde, hvis man altså har ressourcer og tid nok. Så for at højne sikkerhedsniveauet tilstrækkeligt anbefales det at man vælger en PIN der er mindst 10 karaktere lang, og WPA eller WPA2 som sikkerhedsalgoritme.