Hastighedsoptimering og SEO

Hjemmeside hastigheedsoptimering og SEOInternetforbindelserne er blevet lynhurtige både på mobilen og fastnettet, ja og priserne er faldet. Men sådan er det ikke i hele verden og den øgede hastighed, har fået webdesignerne til at sove i timen.

Det mener Google i hvert fald og derfor har de meldt ud, at et hurtigt website anvendes som et element i deres ranking af hjemmesider.

”Vi vil gøre internettet hurtigere” er Google citeret for at udmelde og det giver god mening, hvis vi ser nærmere på, hvordan hastigheden påvirker os som forbrugere.

Et enkelt sekund mere loadtid på Ebay viste sig i en analyse, at kunne koste omkring 1,6 milliard i omsætning -om analysen er helt valid, er så noget helt andet, men faktum er, at lang loadtid på et site = brugerne bouncer.

Derfor er det i dag ”Best practice” inden for SEO, at hastighedsoptimerer shops og sites, så de loader hurtigt.

Sådan kommer du i gang med hastighedsoptimering

Alt efter hvilket system du anvender, vil der allerede være forskellige hjælpeværktøjer i kraft af plugins, der kan hjælpe dig godt på vej.

Her ser vi generelt på hastigheden og kan derfor ikke anbefale enkelte plugins, da de kun vil virket il f.eks. WordPress.

Vi har derfor valgt at splitte op i forskellige områder, du selv kan nærstuderer i forhold til dit CMS.

Cache

Noget af det der virkelig sparker gang i dit site, er at vise statiske sider fra en cache frem for hele tiden at hente via databasen.

Her benyttes browserens cache og du kan opsætte E-tags for alle filtyper, så browseren loader betydeligt hurtigere efter første besøg.

Du kan hente masser af forskellige gratis plug-ins til f.eks. WordPress, som klarer opgaven rigtig godt.

Men du kan også opsætte caching på serveren f.kes. memcache og litespeed etc.

Komprimering

Dine filer kan som udgangspunkt nærmest altid komprimeres voldsomt, uden det skaber visuelle ændringer.

Her kan du se på komprimering af CSS, scripts og HTML samt dine billeder.

Der kan være en hel del at spare og ud over selve komprimeringen, kan du også se nærmere på, hvornår de forskellige filer loades.

I mange tilfælde kan de loades efter din HTML, så siden vises med det samme.

Her ligges scripts i bunden før eller sættes til at loade asyncront.

Der er også lidt muligheder i at sammenlægge alle CSS filer til én frem for 8 og det samme med scripts.

Billederne kan typisk komprimeres omkring 20% ekstra -også selv om de er i 80 .jpeg og 72 dpi.
Søg på nettet, der er masser af gratis muligheder og komprimeringen giver dig mindre filer uden det kan ses på billederne.

Mange sites består af op til 50% billedfiler og derfor er det uhyre vigtigt at du skalerer dine billeder til den korrekte størrelse de skal vises med og får dem komprimeret.

Slå gerne Gzip til serverside, hvis det ikek allerede kører på din server. Det konprimerer dine HTML filer.

Server og CDN

Serverens hastighed er yderst vigtig, du kan optimere så meget du vil, men uden en hurtig server kommer du aldrig helt i mål.

Sørg for dansk hosting og betal gerne for ekstra hastighed hos din hostingudbyder.

Har du mange billeder på dit site f.eks. en webshop og har du internationale kunder, så overvej CDN, der kan øge hastigheden markant – særligt overfor dine internationale kunder.

Der er meget stor forskel på, hvad CDN kan gøre alt efter type af site og CMS.

Det virker dog på samme måde. Alle filer serveres via Cloud og fra nærmeste server til brugeren. De fleste CDN udbydere tilbyder komprimering af dine filer og din server bliver derfor aflastet rigtigt meget.

Med CDN får du også mulighed for at udnytte HTTP2, der har lavere pingtid og feeder på en anden måde. Det kan give resultater i den gode ende, men afhænger af hele dit setup – så husk at test og vær kritisk.

SEO og hastighed

Der florerer en skrøne i SEO branchen om at hastighed har enorm indflydelse på ranking i Google.

Det er dog ikke helt tilfældet. Det der ofte sker er, at færre bouncer og hastigheden i sig selv derfor slet ikke behøves at blive målt af Google, da de allerede måler på metrics, som påvirkes af hastigheden.

Google har aldrig meldt ud hvor meget hastigheden har indflydelse og tests med enormt langsomme sites viser ikke fantastiske ændringer efter optimering.

Har du noget elendigt møg, er det lige meget om det vises langsomt eller hurtigt, det ændrer ikke på indholdet -og brugerne vil stadigvæk bounce, ja faktisk hurtigere efter en hastighedsoptimering.

Det skal derfor primært være for dine brugeres skyld du tager arbejdshandskerne på og ikke kun for at opnå højere rankings i søgemaskinerne.

Så sørg både for godt interessant content og hastighed.

Værktøjer til optimering

Google har lavet et værktøj, der kan fortælle hvilke muligheder du har for at ændrer dit setup, så det bliver teoretisk hurtigere.

Her vises en score fra 0 til 100 og vær særligt opmærksom på, at det værktøjet viser dig er forslag.
Opnår du en score på 100 kan dit site godt være langsommere end hvis du opnår 90.

Så sørg for at test hastigheden kontinuerligt over flere dage og flere gange i døgnet.

Denne korte introduktion til hastighedsoptimering er skrevet af Jonas Jørgensen fra Connect-Media.dk, der primært arbejder med digital markedsføring.