Kan jeg få internet?

Internet muligheder- kan jeg få internet?I Danmark er vi godt foran mange af de andre europæiske lande med bredbånd dækningen.
Der er fra politisk side blevet satset på udbredelsen af bredbånd og derfor har 98% af alle husstande, mulighed for mindst 10 mbit bredbånd.

Den teknologi, der dækker mest af Danmark kaldes ADSL og er internet igennem telefonstikket.
Her er det de gamle telefonkabler i jorden, der anvendes og de er ejet af TDC, der er tvunget til at give adgang til dem, til alle selskaber, der ønsker at leje sig ind.

TDC står for driften og udbygningen og det er også forklaringen på, at det vil være en TDC teknikker der besøger din adresse, hvis du skal have teknikker besøg ifm oprettelse at internetadgang – ligegyldigt hvilket selskab du bestiller hos.

Der er med andre ord ingen forskel på den hastighed du kan få på ADSL, ligegyldigt hvilket selskab du vælger – men der er meget stor forskel på pris og service samt ekstra inkluderede services.

Hos TDC selv tager de i øjeblikket 259,00 kroner for en 20 / 2 mbit internetforbindelse igennem telefonkablerne – du kan få samme hastighed hos Hiper til 219,- (og uden oprettelsesgebyr)

Der er dermed store penge at spare pr. år ved at vælge den billigste udbyder.

Den leverede hastighed afhænger af 2 faktorer. Dels afhænger hastigheden af hvor langt du bor fra nærmeste telecentral og del af hvor god kvalitet kobberet er fra centralen ud til din bolig.

Læs eventuelt den bedre guide til hvilket internet du kan få her

KabelTV internet, kan jeg få det?

Stofa og Yousee er de to eneste udbydere af traditionel KabelTV igennem coaxial kobberledninger i jorden.

De har nedgravet ledninger forskellige steder i Danmark og det er meget sjældent muligt, at få mere end én af de to udbydere.

Der dækkes godt 40% af Danmark og det er primært i de større byer.

Hos Stofa er der ikke længere krav om opkobling til kabelTV for også at få bredbånd, men hos Yousee er det stadigvæk et krav i udvalgte dele af landet.

For at tjekke om din bopæl kan opkobles, kan du indtaste din adresse på deres hjemmesider.

Kan jeg også få Fiber Internet

Som med KabelTV er fiber desværre heller ikke udbredt over hele landet.
Selve netværket er opbygget af en stor mængde mindre elselskaber og de har for nemhedens skyld, lavet et samarbejde, så alt administration køres af 1 firma, frem for 20 små.

Samarbejdet hedder WAOO fiber og på deres hjemmeside kan du bestille fiber, læse om teknologien og få support.

Fiber internet egner sig bedst til familier med et stort behov for internet, da det først er billigt ved forholdsvist høje hastigheder.
Det er slet ikke muligt at købe under 50 mbit internet hos dem.

Hvis der overhovedet er mulighed for tilkobling på din adresse, skal der først graves fiberrør ned fra grundens skel og ind til huset.
Det tilbydes gratis i visse dele af landet og andre steder koster det et gebyr på omkring Kr. 1.000 – 3.000.

Her er du nød til at spørge, da det skifter med jævne mellemrum.

Ud over Waoo er der andre mindre fibernetværk i Danmark, der ikke er tilkoblet det store samarbejde.

Trådløst mobilt bredbånd, kan alle få

Mobilselskaberne tilbyder et alternativ til traditionelt jordbaseret internet og det er internet via de mange mobilmaster – helst som når du surfer på mobilen.

Det har vi laet en selvstændig guide til, da det er mere komplekst.

Læs mere om trådløst mobilt bredbånd her